Wandelen met Ace

Max gaat met Ace heen...
Max gaat met Ace heen...

Wandelen zonder trekken. Heel veel hondenscholen besteden daar uitgebreid aandacht aan. Dat is niet voor niets want het lukt desondanks nog steeds niet veel mensen om hun hond(en) netjes aan de lijn mee te laten lopen zonder allerlei geoorloofde of niet geoorloofde hulpmiddelen.
Er zijn misschien wel net zoveel methoden als dat er hondenscholen bestaan. En ik ga hier ook niet een of andere methode uitgebreid uit de doeken doen. Het succes van een uitgekozen methode staat of valt bij het consequente uitvoeren ervan. 🙂 Hihi…
En: het gedrag van een hond is (volgens mij dan) situatie en persoon afhankelijk. Dus wat een hond bij de één “goed” doet kan hij bij een ander best wel eens helemaal niet (goed) doen.

... En weer...
... En weer...

Vanaf de eerste keer dat ik Ace weer terug had, heb ik me consequent gehouden aan: trekken = stilstaan. En dat weet Ace. Dat weet hij ècht heel goed!
Ik laat mijn honden altijd los op het fietspad op de dijk lopen. Er is daar een brede grasstrook die het fietspad van de weg afscheidt. Ik ga er niet van uit dat ze “weten” dat ze niet op de weg moeten komen, ik hou het altijd in de gaten. Maar ik heb ze geleerd om netjes te lopen waar ik ook loop.
Deze wandelingen zijn over het algemeen niet zo lang (voor de beweging mogen ze vrij in de bossen rennen) en waren dus heel geschikt om met Ace trekken = stilstaan te oefenen. Dus de rest mocht lekker los en hij niet. 😛

En weer heen...
En weer heen...
En weer...
En weer...

Ik heb deze oefening eigenlijk alleen maar op dit fietspad geoefend/toegepast. Dat was dus wel heel regelmatig, elke dag 1, maximaal 2x, maar meer niet. Maar Ace had al heel snel door hoe hij dat moest doen. Dat weet hij nu zo goed dat ik het zelfs in meerdere situaties kan toepassen. Zelfs in het bos als ik hem echt even tot rust moet laten komen, loopt ie netjes mee als ik dat wil. (Als hij weer vrij mag zijn, gaat ie wel weer dubbel zo hard weg, hahaha het moet er uit!)

Er zijn echt wel situaties dat ik het nog niet voor elkaar krijg. Als ik bijvoorbeeld met hem naar een ringtraining of een tentoonstelling ga en Mieke is mee. 🙂 Maar als ik daar de tijd zou nemen en zelf minder gestrest zou zijn weet ik zeker dat hij daar ook heel netjes mee kan lopen.
Bovendien is het alleen maar aan het begin van zo’n dag als je zo’n hal binnengaat, in de loop van de dag is Ace stukken rustiger en meer aanspreekbaar.

En weer weer...
En weer weer...

Ik heb het zelfs voor elkaar gekregen om Ace ook netjes “los” op het fietspad te laten lopen. In het voorjaar zal blijken of wat ik vorig jaar bereikt had er nog echt in zit. Al die verleidelijke schapen lopen dan weer aan weerszijden van de weg in de wei. Maar dat is weer een ander verhaal!

Hihi!
Hihi!

Mja, ik wilde eigenlijk alleen maar vertellen hoe trots ik een paar weken geleden was. Op Max, mijn oudste zoon en ook op Ace.
Ik wilde wat draaf-foto’s van Ace voor op de website. Dus liet ik Max heen en weer rennen in de tuin. Twee honden draafden inderdaad braaf mee, alleen Ace vergaloppeerde zich steeds.
Dus mocht Max Ace aan een lijntje mee laten draven. Ace volgde voorbeeldig, heen en weer, heen en weer, heen en weer en heen en weer en…
Och, wat was ik trots op die 2 jongens!
De foto’s stellen niet zo veel voor, dat ga ik voortzo eens beter doen, maar het gaat om het idee.

En nog maar een keer...
En nog maar een keer...

Kinderen en honden, ik ben er altijd heel voorzichtig mee geweest. Maar sinds een jaar of zo vind ik wel dat mijn kinderen (in ieder geval de oudste 2) ook af en toe een hond moeten uitlaten.
Dat is niet meer dan een “rondje om het huis”, maar toch. De enige instructie die ik van begin af aan gegeven heb is weer: trekken = stilstaan. En ze hebben wat brokjes mee om op het juiste moment het gewenste gedrag te belonen. Ik heb ze nooit gecontroleerd, daar ben ik een hele slechte instructeur/moeder in. Maar ik vraag altijd wel naderhand hoe ze samen gewandeld hebben.

O ja, de kinderen weten wel dat zij degenen zijn die bepalen waar er gepoept en geplast wordt, tenminste dat hoop ik. (Ik zal het weer eens gaan vragen ;-)) En het spreekt voor zich dat alleen Max met Ace mag wandelen, Emma vind ik daar nog te jong voor.

... En weer een keer...
... En weer een keer...

Dus toen ik Max en Ace zo braaf heen en weer zag draven was ik geweldig trots!!
Natuurlijk zijn er nog zat situaties te bedenken waarin Ace de leiding zou kunnen gaan nemen over Max, maar dat doet niks af aan wat we nu al samen bereikt hebben.

:-)
🙂

Ow ja, nog een klein naschrift: Cookie, die ik altijd de vrije teugel heb gegeven om haar nieuwsgierigheid (enzo) te stimuleren trekt dus wèl als de neten!!

Leave a Reply